The Knutsons

Vår reseblogg

Dag 13 – Turistande i Mumbai

Kategori: Indien 2011

Idag var det dags för en äkta turist dag. Vid 8-tiden var vi uppe och redor för att göra Mumbai ala turist :) Först frukost på vårt nya favvoställe i Mumbai Hotel Shivala. Tosted chilli chees och kaffe (vatten till mig!). Mycket mumsigt.

Vi ville få med så mycket sevärdheter vi kunde och kom fram till att en guide kunde vara bra. Sagt och gjort så knallade vi ner till samma ”resebyrå” som vi hyrde bilen av i går. Vi bokade en heldagstur. Denna dag blir mest bilder och lite mindre text :)

 

En statlig byggnad, minne ju inte vilken men den va fin :)

Marina drive, den kända strandpromenaden. Ser mäktigare ut när det är mörkt. Vi såg den när vi kom till Mumbai första kvällen. 4 km strandpromenad.

Rikemansområdet syns i horisonten

Jaintempel. Otroligt många fantastiska målningar.

The Hanging Garden. Den ligger ovan på en stor vattenreservoar som skapades 1880, Den byggdes ut 1921 och håller 30 millons gallon vatten (ni får gärna själva räkna ut vad det blir i liter). Det var en mäktig känsla när man gått upp för trapporna och in i trädgården. Mumbais stadstrafik liksom bara försvann och ett stor lugn vilade i luften. Det var så tyst och bara fåglarnas kvittrande vilade i luften. Guiden berättade att de tyvärr satt upp en massa högtalare och brukar spela musik. Tack och lov var det inte igång idag. Skulle liksom förstört den magiska känslan av stillhet.

 

Ghandis hus i Mumbai besökte vi även. Här kunde man se illustrationer på hans liv och läsa hans historia.

 

Mumbais tvätteri. På detta tvätteri är det endast män som arbetar. De hade 3 tvättmaskiner och resten tvättades för hand.

Vi passade även på att handla ”måbra i magen frukten”.

Vi besökte även en kostymaffär där Tobias fick beställt och måttat upp en kostym. Den får vi i morgon, han kommer bli så tjusig :)

Indien har ju som sagt både en framsida och en baksida. Jag har valt att inte ta några foton på tiggare, gatubarn och lemlästade då det inte är de minnen som jag vill ta med mig hem. Men man kan inte blunda för allt och här kommer lite bilder från Mumbais största slumområde. Det var även här man spelade in ”The slumdog millionare”. Bilderna återger tyvärr inte hela den tragiska känslan. Man måste lägga till den starka doften av sopor, avföring och avgaser.

Nedanför en del av husen kan man se skymten av floden som är täckt av sopor och annat. Staden vill riva och bygga fler höghus, men det vill inte invånarna då det medför skattekostnader. Uppe i en av de övre ”husen” såg jag ett barn kika ut genom ett hål i väggen.

Det har gjort ont i hela kroppen att se alla små smutsiga barn som tigger på gatorn. Man vill bara ta med dom hem … men som sagt man kan inte rädda alla. *suck*.

Vi besökte även ett varuhus som vi skulle kunna handla massa fina souvenirer hem … eller hur … skitdyrt och tradiga saker. Åh nej, finns bättre ställen så det blev inget handlat där.

Nästa mål var The gate of Mumbai. Guiden meddelade att han skulle gå av sitt pass och hans far skulle ta över och undrade om det gick bra om han hämtade upp honom så skulle han köra oss dit. Ok sa vi, tyvärr. Efter massa körande stannade guiden och sa att vi skulle vänta på fadern. Vi väntade … tillslut fick vi besked om att hoppa in i en annan bil som kördes av hans far. Ok, äntligen. Trodde vi … det visade sig att han körde en guidad tur för en Slovakisk turist och vi tydligen skulle åka med på hans sista del av resan … 1,5 h … vilket vi inte förstod till en början. Killen va jätte trevlig och vi snackade en hel del med honom. Han hade bott o London i 6 år men nu sagt upp sig från jobbet för att resa runt i 2 månader för att sedan åter bosätta sig i sitt hemland.

Ju längre tiden gick desto mer irriterad blev jag. Va f*n nu var dej ju mörkt ute. Vi visste inte exakt var vi var mer än i slummen. Kändes inte som det bästa stället att bara hoppa av.

Nåja vi kom fram tillslut … tog bara en bild tyvärr blev aningen suddig. Var så massa olika ljus där. Dom körde runt med en massa häst och vagn, men massa ljusen i olika färger. Gick inte att fota kameran fick spatt och det blev bara en rörig massa i olika färger så det får ni se själva om ni reser dit. Vid sidan om fanns även det kända hotellet Taj Mahall. Det billigaste rummet kostar 20.000 Rs och det dyraste 300.000 Rs sjukt dyrt.

Nu var vi hungriga och började planlöst leta efter mat … klockan var typ 20 och här var inte så mycket restauranger … vi ville ha mat!! Så på andra sidan gatan fick vi syn på något bekant. Subway :) Aha, mat vi känner till. Det blev Italian B.M.T, Najs.

Nu ville vi shoppa lite. Vi letade upp en Taxi och bad honom köra oss till Fashion Street. Ibland är det bra att ha lite frustration i kroppen. Jag tror vi gjorde några bra klipp. När jag tyckte de sänkte priset för lite så sa jag bara nej och gick. De sprang efter och kom med nya prisförslag … No no. Då det gärna ville göra en sista försäljning innan dagen var slut så betalade vi nog bara en tredjedel av priset. Trots att det skulle vara ”fixed price” och inte prutbart. De tjänade nog va de behövde i alla fall.

Nu e vi trötta och vilar lite på hotellet. I morgon har vi dagen på oss här sedan skall vi hem till ett kallt Sverige igen. Måste säga att det är med blandade känslor. Längtar sjukt mycket efter alla barnen. Skall bli så skönt att träffa dem igen <3

Indien har gjort oss gott. Vi har verkligen släppt allt som har med livet hemma att göra och tagit in landet och människorna. Dessa 14 dagar har gått jättefort. Vi har sett så mycket. Helt klart att vi skall resa hit fler gånger. Finns massor kvar att se. Läste någonstans någon som sa att Indien och Mumbai talade direkt till hjärtat, jag tror jag förstår vad han menade. Visst vissa saker är galna här så som t.ex. trafiken, fattigdomen, mängden människor, nedskräpningen, arrangerade äktenskap osv. Men det finns så mycket mer som inte går att förklara i ord, det är något man måste uppleva. En känsla av frihet, värme … Så får du chansen så ge den till Indien och känn själv :)

Natti natti

KOMMENTARER:

 • Else säger:
  2011-11-19 | 11:39:52

  Vi pratade just om att tiden har gått så fort ;) Det ska bli kul att få träffa er imorgon!! Njut av den sista dagen :)

 • Per U säger:
  2011-11-19 | 13:03:30

  Håller med Else! Hoppas ni får en fin resa hem! Skall bli roligt att träffa er! Tack för jättefina bilder och ett underbart berättande!!! Kram/Per

 • Susanne och Tobias säger:
  2011-11-19 | 13:27:36

  Tack skall ni har :) Klockan ar 18 har, vi har varit ute i solen hela dagen ... sitter nu och slappar vid dator pa cafeet.

 • Susanne säger:
  2011-11-19 | 16:32:54

  Vad härlig det måste kännas att få mer än bara semesterfeeling för en plats... som sagt, ni har förmedlat många känslor som det gått att identifiera sig med på vägen... tack så mycket för det...

  Ha en skön återresa och välkomna hem :-)

 • Nina säger:
  2011-11-19 | 22:30:50

  Välkomna hem!

 • Fredrik säger:
  2011-11-20 | 03:44:54

  Vem annas skulle säga... 113,5 miljoner liter... på en söndags morgon lite i fyra :)jätte kul att läsa om er resa, och som vanligt... lite avundsjuk :)

 • Susanne K säger:
  2011-11-22 | 12:47:26

  Fredrik, sant kan inte vara någon annan än du :)

Kommentera inlägget här: