The Knutsons

Vår reseblogg

Kenswed Acadamy

Kategori: Kenya 2018Sovit hyfsat trots lite väl hård säng. Har regnat en massa under natten men slutade under morgontimmarna.
Startade morgonen med intervallträning på bandet i gymmet. Phu, var tungt då man är lite seg i kroppen.
Efter en dusch dags för frukost. De ville absolut servera mig en full breakfast, men lyckades avstyra det. Omelett, korv, bacon, böner mm är inget jag kan få i mig på morgon. Fick fullkorns toast och fruktsallad, passade mig mycke bättre!
Nedan en kort sammanfattning av dagen på skolan. Har så mycket intryck så kan inte ta med allt idag. Behöver tid att sortera dem.

Äntligen dags att köra till skolan!
Efter några meter fick vi stanna och knyta fast nån vajer under bussen som hängde ner ... men sedan var vi påväg

(null)
Sällskap längs vägen.

(null)
Grinden in till skolan

Det hade som sagt regnat massor på natten så det var extremt lerigt. Vegetationen kring skolan är backig, vi visste inte om vi skulle våga köra ner med bussen för den leriga branta backen då det var stor risk att den skulle kana iväg, men det gick lyckligtvis bra.
Då vi alla kom i gympaskor såg det snart ut som lerklot. Gick man för sakta fastnade man, gick man för snabbt halkade man bara runt. Haha vad vi måste sett roliga ut.

(null)

De hade burit ner massa möbler till uppvisningen, så rummen var lite tomma.

(null)
De nya musikstudion. All utrustning var flyttad till festligheten.
(null)
Ett av klassrummen. Som sagt, sjukt lerigt ute.
(null)
Gruppbild med några av eleverna.
De har några laptops som de arbetar med, men för att de skall ha godkänt att ha datorämnen med prov på datorer krävs att datarum. Då de inte kan avsätta en rum till bara det så får flytta runt. 

(null)

(null)


Idag var de Graduation (student) för en del av barnen så det var festligt med sång, dans och andra uppvisningar. Fantastiskt härliga ungar som verkligen bjöd på sig själva. Vi var hedersgäster och behandlades därefter.

(null)
Härlig dans fick vi av dessa tjejer.

(null)
Sång bjöds vi på av flera 
(null)

(null)
Måns o Kasper sjöng också.

(null)

Första kullen av elever som började på skolan var ca 30 st. Idag går där över 300 elever.
Vi träffade en tjej som var i den gruppen som varit de första att gå ur skolan. Hon har nu fått ett stipendium och läser andra året av 4 på universitetet.
Dom har byggt ett hus för hemlösa flickor på området. Där bor idag 51 tonårstjejer.
Många tjejer har det tufft, de blir ofta bortgifta unga eller har svåra hemsituationer. De är "många" som blir utkastade, ett exempel var en flicka som blivit utkastad då hon blivit gravid efter en våldtäkt!

(null)
Tjejernas badrum

(null)
Toalett

(null)
En tvättmaskin för sängkläder

(null)
Trappa till en ev kommande övervåning som skoställ 

(null)
Alla 51 sover i samma rum i våningssängar.

(null)
Tvätthinkar

Kvinnan som bor där och tar hand om tjejerna,  och är deras "mamma" brinner för sitt arbete. Hon har lämnat sina egna 2 barn att bo hos sin mamma för att kunna jobba på skolan och ta hand om tjejerna. Hon träffar sina egna barn en stund varje söndag.
Tjejerna ansvarar för att tvätta sina egna kläder för hand så det skall ha den kunskapen med sig. De ansvara också för renhållning i sitt hus. Klockan 22 släcks det och då skall alla 51 vara tysta och sova.

(null)

Efter rundtur och festligheten bjöds alla på mat. Getkött, potatis, bönor, sallad, grönsaker och bröd. Var riktigt gott. De hade slaktat 2 getter dagen till ära.

(null)
Här fixas brödet

(null)
Grabbarna jobbar med förberedelserna av getköttet

(null)
Buljong

(null)

En glad kock

(null)
Servering

(null)
En liten portion i deras ögon 

Sedan hade vi äran att få vara med när första spadtagen togs för det nya sjukhuset som skall byggas bakom skolan. Där kommer bl.a. att finnas mödravård och förlossning. Man önskar kunna utbilda framför allt unga tjejer om hur det skyddar sig för att inte bli gravida för tidigt utan först satsa på att studera. Var en ära att få vara med och se den tomma ängen där sjukhuset skall stå.
Önskar jag får möjlighet att komma tillbaka och se hur det går.

(null)

(null)

Sedan började det regna och vi fick besked om att snabbt ta oss till bussen som skulle köra om3 min. När det regnar så regnar det rejält och vi hade inte kunnat köra bussen upp för backen några minuter senare.

(null)

Nu sitter jag på hotellet och försöker samla in alla dagens intryck innan det är dags för middag.
Kommer säkert fler bilder senare 😀

Kommentera inlägget här: