The Knutsons

Vår reseblogg

Tjurtestiklar och slumwalk

Kategori: Kenya 2018

Det är nästan svårt att skriva ner intrycken från dessa dagarna. 2 dagar har gett så många intryck att det känns som jag varit här minst en vecka! Så många upplevelser och tankar som snurrar i huvudet.

Idag var det Slumwalk i Kibera som stod på schemat.

Efter frukost lämnar ni hotellet för att åka till Kibera som är Östafrikas största slumområde. Tanken var bl.a att få uppleva den bakgrund som 75 % av eleverna  på Kenswed har. 

På ett område lika stort som presidentens trädgård bor 1/2 -1 miljon invånare. Uppgifterna på hur många som bor där varierar och är svår att fastställa med säkerhet.


Vi började med att besöka en klinik som låg i utkanten av Kibera. Här hade man en förlossningsavdelning där man kunde ta hand om kvinnor som var gravida och deras förlossningar. Rummen och utrustningen var spartansk och de hade ingen möjlighet att ta hand om de svåra förlossningsfallen. Dessa fick skickas vidare till sjukhusen. 


(null)

En barnmorska berättar om verksamheten

(null)
Här ligget mödrarnabförr och efter förlossning. Kvinnorna får stanna ca 6 timmar efter förlossningen.

(null)
I denna läggs barnen tills de kan vara hos mamman. 

(null)
Förlossningssängen

(null)
Utsidan av Septic tank 

(null)
Inne i detta lilla hus finns en lucka i golvet där man ex kastar moderkakan.

(null)
I denna ugn bränner man bl.a nålar

(null)
Vis sidan om på gården bränner man andra sopor 


(null)
Utrustning 

(null)
Personalens kök

(null)

(null)
Apoteket

(null)
Vattentank

(null)
Personalrum 

Vi fick även träffa barn som var där för kontroll och kunde skänka barnkläder, nallar och utrusning. 


(null)Ettav de största sjukdomsproblemen där är HIV/Aids. Man beräknar att ca 15% av invånarna har smittan. De flesta får behandling, men det fungerar inte alltid så bra. De skall ta 3 olika mediciner per dag. Dessa skall helst tas tillsammans med mat. Då det har mycket ont om mat och de lilla man har skall räcka till alla i familjen är det ex. ofta en förälder som får för lite. Om de tar medicinen utan tillräckligt med mat blir de ofta sämre. Det gör att många tvingas avstå medicineringen.


Efter besöket var det dags för promenad genom slummen. De flesta som bir i  Kibera är extremt fattiga. Om de har lön tjänar de sällan mer än 1,90 USD om dagen.

Många saknar dessutom toalett, vatten och el.

Under vår promenad hade vi med oss en guide och 4 män som följde med för att säkerställa bår säkerhet. Dock måste jag säga att jag inte en enda gång kände mig hotad eller rädd.

Alla var trevliga. Barnen, även de mycket små tog gärna i hand, skrattade och sa "Hello, how att you?". Ingen som tiggde eller uppträdde otrevligt. Vi gick veta att om man varit utanför området och klockan blivit 22 så stannade man oftast över hos någon utanför området. Framför allt gällde det flickor/kvinnor som tyvärr riskerade att bli utnyttjade 🙁


(null)


(null)

(null)

(null)

Jag slogs naturligtvis av all fattigdom och bristen på mat och andra nödvändigheter. Men det som följer med mig starkast just nu är musiken, skratten, leendena, värmen och glädjen. Det är svårt att förklara ... 


Vi fick även möjlighet att komma in och besöka en kvinna i hennes hem där de bodde 8 personer i ett pyttelitet "hus". 


Guiden jobbade även med ett projekt för att hjälpa barn att få utvecklas och komma ifrån hemmet kortare stunder. Han hyrde bl.a. en fotbollsplan där de kunde spela. Även andra aktiviteter för barn och ungdomar. Han jobbade öven med ett program för Aidssjuka. 


Efter alla dessa intryck var det dags att åka till Hotellet och ladda om till middag. Bussresan var planerad till ca 45 min, men tog 3 timmar. Så blir det ibland eller rätt ofta känns det som. 

Det medförde att vi bara hann en snabb "kissepaus" innan det var dags att åka till restaurangen. 

Dagens middag var planerad som kontrast till dagens upplevelser och var en mycket lyxig och annorlunda restaurang. Maten bestod så gott som endast en massa olika kött som de serverade direkt från grillen och skars upp från spett direkt ner på tallriken.

Vet inte om jag kommer i håg alla olika men här är de flesta olika sorter vi fick:

Grillad kyckling 

Honungsmarinerad kyckling

Kalkon

Fläskkött 

Oxkött

Fläskkorv

Oxkorv

Strutsköttbullar

Kanin

Revben 

Lamm

Biff

Och sist men nog ovanligaste tjurtestiklar!!

(Ja, jag åt av allt!)


(null)
Setvitören kom med köttet på en sådan här och skar loss en bit på tallriken. Alla olika serverades så här.

(null)
Japp, den lilla runda är tjurtestikel!!

(null)
Passioncheescake

En kort sammanfattning av en stor dag!

I morgon Safaridags.Kommentera inlägget här: