The Knutsons

Vår reseblogg

Dag 18 den 29 januari - Tusentals strömmar dom in ...

Kategori: Indien 2019

Min frukost utökades idag till att även innehålla pannkakor, lite förändringar får man väl ha den 18:e dagen! Sedan träffade vi killen som har hand om bokningar och fick bokat  morgondagens backwater tur med hustbåt. Skall bli kul :)
 
När vi skulle gå ut ur hissen var det en man som hört oss prata och undrade om vi pratade svenska?
Ja det gjorde vi ju, hade han varit i Sverige? Nej men han har sett många av Bergmans filmer så kände igen språket. Där ser man, Bergman har nått ända hit ner :)
 
Idag skulle vi besöka Fort Kochi (gamla Kochi) och utforska centrum.
Som vanligt är vi relativt tidigt ute, men va sjutton man kan ju inte sitta på ett hotellrum och jäsa.

Väl nere vid hamnen blev vi nästan attackerade av alla som ville vi skulle boka båt och guide. Envisa sade vi nej och vandra vidare till en allmänna färjeterminalen. Inte sjutton skulle vi hyra en stor båt för oss två för att komma ut till Fort Kochi när man kan ta färjan som bara kostarn motsvarande 56 öre per person.
De hade två separata köer till biljettkassan, en för kvinnor och en för män. I luckan sitter bara en person som tar varannan man varannan kvinna. Jag lyckades komma fram först så jag köpte våra biljetter. 
Väntan på färgan var dryg, svetten droppade och vi stod packade under ett plasttak och väntade. Var så skönt när vi väl satt på färjan och det fläktade lite lätt.
 
Namnet Kochin eller Cochin som man säger här, härstammar från "co-chin", som betyder lika som Kina. Det såg ut som Kina när kinerserna kom till regionen under 1300. talet. Det var även kinserna som tog med sig de kända kinesiska fiskenäten Kochi skall vara en av de få ställen utanför Kina som man använder dessa.
 
 
Kinesiska fiskenät  (Cheena vala) är en typ av stationära "lift nät". Stora mekaniska anordningar håller upp näten horisontelt, Näten är 20 meter eller mer. Varje konstruktion är minst 10 meter högt och hålls ut av en ofattande typ av konsoll  (arm)som  sträcker ut själva nätet. Konsollen stöttas med hjälp av stora stenar fästa i rep för att hålla uppe näten. För att hantera varje nät krävs ett litet team på upp till 6 personer.
 
Då det var väldigt varm och vi hela tiden jagades av guider. försäljare och rickshaw förare som ville att vi skulle betala för att bli guidade runt ön eller komma ut och fotografera närmare blev det helt enkelt för mycket så blev NO till alla. Det medförde att jag inte har någon bild på själva konstruktionen med motvikten. Vi kände till konstruktinen sedan tidigare då vi fått den berättad av våra medresenärer på tåget. Gissningsvis ca 34 -35 grader och nästan ingen vind. Älskar sol och värme, men vissa dagar sätter det sig på humöret när man känner sig jagad hela tiden.
 
 
Stranden här var inte så fin, mycket skräp.
 
 
Det var många fiskare som stod på strandkanten och ute i vattnet och kastade ut sina nät och drog upp dem igen.
 
 
 
 
Flera var även ute med båt.
 
 
Tobias testade kokosnöten. Jag smakade lite oh trodde jag kulle kräkas, hur sjutton kan man dricka det där!! Urk!! Rekommenderas inte Var liksom en ljummen slemmig smak. :(
 
 
Naturligtvis hade de en fiskmarknad med alla dess olika fiskar
 
 
Blev dock ingent fiskeköp idag, räckte med att titta :)
 
 
Här finns även flertalet tempel, synagogor och kyrkor för den som är intresseerad av att se. Vi kände fortfarande att vi var lite mättade på den varan så vi hoppade över det. Finns även en kryddmarknad som vi också valda att hoppa över då vi besök rätt så många under vår resa. Vi valde att strosa runt och kika. 
Kolla dessa söta getter :)
 
 
Vi tog färjan tillbaka igen. Hamnade brevid ett ungt ryskt par, jäklar vad de snackade (med varandra). Rena kulsprutan hela resan. Även indierna pratar rätt så fort. Jag undrar hur svenkan låter för dem. Måste vara ett långsamt sävligt språk :)
Tillbaka på fastlandet så tänkte vi promenera längs Marina drive. Fanns en del försäljare och en massa guider som vill vi skulle åka båt. Svetten rann och efter rätt nånga timmar i solen kom vi fram till att vi måste in någonstans och kyla ner oss och få i oss mer vätska. 
Det slutade med att vi hittade en mall med en foodcourt. Svalt och skönt!!
 
 
Typ som vilket hamburgerhak som helst fast bara med kyckling då ...
 
 
Det var extremt mycket folk i stan. Tusentals personer gick runt i långa karavaner. Det var något politiskt konvent/kongress i stan inför valet. Stod på nätet att de skulle vara 50.000 deltagare där när Congress president Rahul Gandhi skulle tala. Så sjukt många människor, de kom överallt ifrån och tog upp hela gator när det promenerade mot konventet.
 
Vi valde att promenera runt lite till och kika, drog oss tillbaka till Broadway och köpte en resväska. Har handlat lite och våra väskor var fulla när vi åkte hemifrån så vi behövde lasta om lite. Sedan var det dags att ta sig tillkaka till hotellet. Det hade börjat bli något svalare. vad skönt det var med vinddragen under körturen till Hotellet 
 
 
En uppfriskande dusch senare kände man sig som en människa igen. Valde att kila över till butiken vid sidan om och köpa ny topp till i morgon. Insåg att de jag hade kvar rent inte passade ihop utan skar sig duktigt. Resten av kvällen blir slappa på hotellet :)
 
Kram på er!
 
Kommentera inlägget här: