Dag 7 - Gambian cooking
Kategori: Gambia 2024
Kroppen är fortfarande vek och magen bråkig.
Men tog mej ner till gymmet för ett litet pass innan frukost.
De har fått upp lite maskiner nu.
Dagens utflykt var Gambisk matlagning i familjemiljö.
Efter att ha stått ensam och väntat på transporten över en halvtimme efter avsatt tid var jag beredd att ge upp. Fick då syn på 3 personer som kom och ställde sig utanför. Det visade sig att de kommit från ett annat hotell 20 min bort och det hade tagit tid då det blivit en miss med antalet bokade.
Så var vi på väg, var 4 personer. Rätt skönt att vi inte var så många. Blir lite lugnare. Naturligtvis pratade de danska precis som alla andra som reste samtidigt som mig.
Så var vi på väg, var 4 personer. Rätt skönt att vi inte var så många. Blir lite lugnare. Naturligtvis pratade de danska precis som alla andra som reste samtidigt som mig.
Väl framme möttes vi av Ida. Ida köpte marken tillsammans med två andra kvinnor för att bygga upp denna oas.
Ida växte upp med sina fyra systrar och sin mamm. Pappan dog när hon var ung. Mamman jobbade hårt för att försörja sina flickor. Mamman hade bara råd att låta två av dem få utbildning, Ida var en av dem. Hon studerade turism och catering management i London.
Läs gärna mer om Ida här: https://gambianhomecooking.com/my-story
Vi fick klä om i mer Gambianska kläder.
Här ser ni oss och några av kvinnorna
Och så tog Ida en selfie med oss
Välkomstdryck, traditionella gambiska juicer.
Tre olika att välja mellan BaoBab, Wonjo och en med ingefära.
Jag valde BaoBab då den skall vara bra för magen.
God var den också.
Sedan var det dags att förbereda maten.
Rensa och dela grönsaker
Stöta vitlök, lök mm
Rensa riset
Koka alla grönsaker
Medans de kokade plockade vi ingredienserna till vårt te.
Det var bland annat: Två sorters basilika, cirtongräs, citron blad, guavablad och några till som jag glömt de rätta namnen på.
Riset tvättas
(fick inte med bilden på mig)
Riset ångkokas först ovanför grytan.
Fisken och grönsakerna plockad ut och läggs åt sidan.
Riset blandas sedan i.
Här är blad blandningen, typ en kryddad spenat (fast godare).
När allt var klart var det dags att äta.
Det serverades så här och vi åt alla tillsammans firekt från fatet.
Rätten heter Benachin eller one pot ( allt i en gryta)
Det blev otroligt gott!! Godaste rätten på hela resan. 😋
Till efterrätt vårt te och frukt
En ung kvinna satt och tillverkade nyckelringar, örhängen, tomtar mm.
Hon hade sin 5 mån son sovandes på ryggen.
Vi avslutade med att dansa tillsamman. Har bara bil på kvinnorna 😀
En mycket trevlig dag.
Tillbaka till hotellet igen. Samtalade med maken en stund. Skulle köra ett sista pass WOD på stranden med kände att jag var för svag i kroppen. Fick bli en 5 km på stranden istället.
En härlig dag men nu en dusch innan middag
Lite ris och kyckling samt papaya paj till efterrätt.
Det har varit musikunderhållning varje kväll.
Kvällens gäng
I morgon är det redan hemresa!
Transport till flygplatsen först 19:30 så har hela dagen här.
Transport till flygplatsen först 19:30 så har hela dagen här.
Flyget hem går först 23:15 så landar först på onsdag morgon.
Be happy 🤗